Een constructie maken of niet?

De constructie

Hier zijn er heel veel mogelijkheden. Van heel simpel tot redelijk arbeidsintensief.

De belangrijkste mogelijkheden op een rij:

De snelle methode

Als je voorgevormde leibomen koopt met een bamboerek er al in gebonden, dan kan je de verschillende etages onderling verlengen en verbinden dmv bamboestokken. Zo heb je snel en eenvoudig een aaneengesloten geheel.

Enkele nadelen zijn dat het niet echt stevig is en niet duurzaam. Zulke bamboestokken zijn na enkele jaren versleten en moeten dan vervangen worden. Niet echt eenvoudig om dit na 3 – 4 jaar nog te doen.

Ook is de stevigheid niet optimaal. Als de bomen in blad staan, vangen ze veel wind en is er nauwelijks ondersteuning.

Ook visueel is het niet ideaal. Door de groeikracht van de takken, gaan de rekken niet mooi recht blijven. Onder invloed van takken  die sterk groeien,  gaat een deel van het rek scheef staan. De etages zullen geen mooie, rechte lijn vormen, maar eerder een hobbelige lijn.

De Tussen methode

Een kader van lange palen in de grond en ter hoogte van de onderste en bovenste etage wordt een staaldraad gespannen. Hieraan worden de rekken van de voorgevormde leibomen bevestigd.

De rekken worden onderling verbonden door bamboestokken zodat je de takken elk jaar kan blijven aanbinden.

De omkadering levert de benodigde stevigheid, maar je hebt nog altijd voorgevormde bomen nodig en je moet je bamboerek vervangen na enkele jaren.

De uitgebreide methode

De uitgebreidste methode is in onze ogen de beste methode. Deze is zeer flexibel naar het aantal etages, tussenafstanden van de etages en de hoogte van de eerste etage. Ze geeft ook de benodigde stevigheid en duurzaamheid. Je moet niet vergeten dat dit kader een kleine 10 jaar ondersteuning moet geven vooraleer de leibomen voldoende sterk zijn om alles alleen te dragen.

Je begint met stevige palen van ongeveer 5 m lengte. De exacte lengte van de paal hangt af van de uiteindelijke hoogte die je wilt voor uw constructie.

De palen kan je best 80-100 cm in de grond steken, al dan niet met een beetje beton of stabilisé rond.

Voor de horizontale geleiders heb je verschillende mogelijkheden. Je kan staaldraad gebruiken, panlatten, bamboestokken, …. Alles wat duurzaam en stevig is, kan gebruikt worden. Sommige constructies zijn wel redelijk zichtbaar en kunnen het uiteindelijk uitzicht sterk beïnvloeden.

De tussenafstanden van de etages kan je zelf kiezen, standaard wordt een 40 of 50 cm genomen.

De plaats van de boom kan ook zelf kiezen. Ofwel zet je de boom aan een van de palen, ofwel zet je hem mooi in het midden van 2 palen. Extra steunpalen voor deze bomen zijn niet nodig, want je bind de boom vanboven vast aan de horizontale etages.

Opgelet! Als je de boom aan de paal wilt zetten, moet je voldoende aarde boven de betonnen voet voorzien. Anders kan de boom onvoldoende diep inwortelen.

 

Hoe kan ik het best mijn bomen leiden?

De hoogte van de onderste etages wordt meestal op 1.80 m of 2 meter gezet.

 

  • 1.80 m: Je belet inkijk van buren doordat op ooghoogte de plant al vertakt is.

  • 2 – 2.20 m: Er is nog doorkijk, hierdoor zit je niet zo ingesloten.

 

 

 

 

Waarom Plantencentrum Marechal